Segla över Atlanten med More Sailing

Segla över Atlanten

Pris per person: 48.000 SEK
15 november till 20 december 2020

Att segla över Atlanten är ett äventyr som många drömmer om. Det behöver inte bara vara en dröm, segla över Atlanten med More Sailing utan att behöva äga en egen båt eller att ta ansvaret för en hel besättning. Segla över Atlanten med oss och var med om en upplevelse du sent kommer att glömma. Du kan känna dig trygg eftersom det finns både en ansvarig skeppare och en assisterande skeppare ombord. Vi seglar över Atlanten under november-december varje år, då förutsättningarna för en atlantsegling är som bäst.

Film från ARC 2018 gjord av resenär:

Drömmer du om att segla över Atlanten?

Ta chansen att förverkliga drömmen om att segla över Atlanten med More Sailing. Varje år seglar vi över flera segelbåtar till Karibien. Vi erbjuder ett bekymmerslös sätt att förverkliga drömmen om att segla över Atlanten. Detta beror på att alla båtar vi seglar över har en ansvarig skeppare och dessutom en assisterande skeppare ombord. Boka allt ifrån en plats ombord upp till en hel båt om ni är ett större sällskap. Du kan på så sätt segla över Atlanten utan att äga en egen båt. Du behöver heller inte ansvara för all planering och alla förberedelser inför seglatsen.

Vi seglar över Atlanten under ARC

Vi deltar i Atlantic Rally for Cruisers, som också kallas för ARC. ARC är en vänskaplig kappsegling eller eskadersegling över Atlanten. Varje år deltar mellan 200 till 300 båtar i ARC, bland dem finns både familjeseglare som kappseglare. Starten av ARC sker från Gran Canaria i slutet av november varje år. Alla båtar återförenas sedan på på andra sidan Atlanten, nämligen på ön St. Lucia. ARC seglingen avslutas med en prisutdelning och fest på St. Lucia strax innan jul.

En vecka innan ni kastar loss från Gran Canaria samlas hela besättningen som ska segla tillsammans. ARC arrangemanget inleds med en invigning och följs sedan under veckan av både föreläsningar och festligheter. Under denna vecka får du träffa förväntansfulla seglare från hela världen. Ombord på båten lär ni såklart också känna varandra och båten, samtidigt som ni alla tillsammans förbereder, inhandlar och tillagar all mat inför seglatsen. Under veckan i Las Palmas tränar ni även manövrar och testseglar båten ihop.

Hur lång tid tar det att segla över Atlanten?

Det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta att segla över Atlanten. Vilket kanske också är en del av spänningen med Atlantäventyret. Att överseglingens längd kan variera beror dels på att väderförhållandena skiljer sig från år till år. Längden på seglingen påverkas också av målsättningarna och förutsättningarna hos besättningen ombord. Tidigare år vi har seglat över Atlanten har seglatsen har vanligtvis tagit mellan två till tre veckor att genomföra.

Från det att invigningen sker på Gran Canaria tills dess att prisutdelningen sker på St.Lucia är det fem veckor. Du har boende på båten under hela tiden. Ni spenderar första veckan i Las Palmas med förberedelser. Efter att ni har kommit över Atlanten spenderar ni sista tiden med firande och återhämtning på St. Lucia. Efter fem veckors äventyr kan du stolt spatsera runt i ett par röda byxor (det sägs att bara dem som korsat Atlanten får bära just röda byxor).

Att segla över Atlanten

Under seglingen turas alla ombord om att gå vakt, segla och laga mat. Därför krävs det att du har dokumenterad nautisk kompetens för att segla med oss över Atlanten. Du behöver även praktisk vana för att navigera och vara ombord på båt.

Att du är öppen, social och tycker om att träffa nya människor är självklart en förutsättning då du får träffa mycket nya människor samt att ni lever tätt ihop ombord. Ombord på båten blir ni uppdelade i vaktlag om två till tre personer som seglar och lagar mat tillsammans. I varje hytt bor det två personer men du kan mot extra kostnad boka en hel hytt för dig själv.

Säkerhet under en Atlantsegling

Båtarna är utrustade med den säkerhetsutrustning som krävs för att segla över Atlanten. Den höga nivån på säkerhetsutrustningen bestäms av ARC arrangörerna. Båtarna inspekteras under tiden och innan avresa från Las Palmas. Det finns satellituppkoppling ombord för begränsad användning av internet och telefoni.

 

DATUM ARC 2020
Invigning – 15 november
Start – 22 november
Prisutdelning – 20 december

DETTA INGÅR
– Del i hytt på båt utrustad för atlantsegling
– Ansvarig skeppare & assisterande skeppare
– Anmälningsavgifter till ARC
– Förberedande informationsträffar

DETTA TILLKOMMER
– Kostnader för personlig utrustning
– Flygbiljetter till Gran Canaria & från St. Lucia
– Transferkostnader till & från flygplatser
– Del i skeppskassa som upprättas
för matkostnader för överseglingen

World Cruising Club arrangerar ARC

Det är World Cruising Club som är arrangörerna av ARC. De anordnar olika former av seglingsevenemang runt om i världen. Men är kanske främst kända för arrangemanget över Atlanten. Arrangemangen har utformats för ”genomsnittliga” cruising båtar och besättningar som vill göra långseglingar. World Cruising Club gör det möjligt för flera båtar och besättningar att genomföra seglatserna tillsammans. Detta skapar en stor gemenskap och trygghet för alla som deltar samtidigt som det möjliggör för människor att förverkliga sin dröm om en längre havssegling. 

Jimmy Cornell grundade World Cruising Club år 1986 som en följd av framgångarna med det allra första ARC arrangemange. Sedan Jimmys pension 1998, har bolaget drivits av Andrew Bishop.

Andra seglatser som World Cruising Club arrangerar

World Cruising Club arrangerar även andra seglatser förutom Atlantseglingen. Bland annat ARC Europe som går från Tortula via Bermuda och Azorerna vidare till Lagos i Portugal. Sedan finns även ARC USA som är flera olika seglatser med utgångspunkt från Karibien med målgång på olika destinationer i USA. Långloppet ARC around the World tar 18 månader att genomföra.

Varje år deltar cirka 1800 personer från över 20 olika nationer i något av World Cruising Clubs rallyn. Åldrarna på deltagarna varierar, allt ifrån små barn upp till åldrar över 80 år. En del gör sin första långsegling medan andra upprepar ett favoritäventyr. Några av deltagarna kommer för att njuta av sin pension medan andra tar ett sabbatsår från jobbet. Samtidigt som några väljer att starta ett helt nytt liv fyllt av äventyr.

 

Vad krävs det av mig som deltagare för att få segla över Atlanten?

Som deltagare behöver du ha en god seglingserfarenhet så att du därav har en uppfattning av vad en längre seglats innebär. Eftersom det krävs att alla ombord deltar i alla aktiviteter såsom segling och matlagning behöver du ha goda seglingskunskaper. Lika viktigt är att du har en god fysik då det är en krävande segling. Ombord på båten finns en välutbildad skeppare och assisterande skeppare, de kommer gå igenom båten och de tekniska bitarna för att alla ska känna sig trygga med att framföra båten. Slutligen är det viktigt du är öppensinnad, du skall leva tätt intill andra människor med olika bakgrunder under flera veckor.

Vad ska jag ha för kläder för att segla över Atlanten?

När du seglar över Atlanten så ska du vara förberedd på stora variationer i temperatur. Inledningsvis så brukar temperaturerna ligga på 20 grader under dagen och 15 grader på natten. Lägg även till det faktum att vinden tenderar att vara väldigt stark. Alla dessa parametrar kommer göra att det känns mycket kallare än vad det egentligen är. Förbered dig därför med kläder för temperaturer ner mot 5-10 grader.

I takt med att ni seglar söderut så stiger även temperaturen. Så småningom kommer badkläder att kännas som det mest lämpliga. Ett par skor med ljus sula och sandaler rekommenderar vi att du har på fötterna. Även stövlar kan vara bra att ha om du har möjlighet att ta med dig det. 

För att skydda huvudet mot den starka solen så rekommenderas att ta med en keps. Under de kallare nätterna är en mössa att föredra. framförallt under dagen. Under atlantseglingen så slits händerna hårt, alltså är ett par bekväma seglarhandskar att rekommendera. Kom även ihåg att solen är väldigt intensiv på havet och att du lätt kan bränna dig. Du bör således ha en solskyddsfaktor med hög faktor. Vi rekommenderar även ett par solglasögon med polaroid egenskaper då det blänker mycket på havet. Ta gärna med två par då det kan vara förargligt om du skulle tappa det enda paret glasögon du har med. 

Kommer jag att bli sjösjuk?

Sjösjuka kan drabba alla, även de mest rutinerade. Se därför till att ta med eget förråd av sjösjukepreparat. Det finns många olika former av preparat, piller i olika styrka, plåster, tuggummin och armband som kan lindra sjösjukan.

Värt att understryka är det faktum att sjösjuka är inget symtom i sig utan ett resultat av flera olika faktorer. Det vanligaste faktorerna är vätskebrist, energibrist och sömnrubbningar. Därför är vätskeersättning bra att ta med. Mat behöver du inte bekymra dig över, det kommer såklart finnas ombord. Men några paket druvsocker kan komma väl till hands. För att klara av sömnen så är öronproppar och ögonmask att rekommendera. 

Hur länge blir jag borta?

Det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta att segla över Atlanten. Detta styrs framförallt av bland annat väder och vind. Men räkna med att hela äventyret tar cirka fem veckor. Ungefär en vecka spenderas på plats på Las Palmas för förberedelser inför seglatsen.

Seglingen tar i de flesta fall mellan två till tre veckor. Resterande tid kan ni spendera i Karibien efter seglatsen. Där kan ni även fira överseglingen. Du har boende ombord på båten från den dagen invigningen av ARC sker på Las Palmas tills dagen efter prisutdelningen. Däremellan är det fem veckor. 

Vad är det för säkerhet runt arrangemanget?

För att båten skall få medverka i ARC krävs att båten uppfyller de krav som World Cruising Club ställer. Skepparen ansvarar för att båten uppfyller kraven. Det som deltagaren skall åta sig att ha är den personliga utrustningen:

Deltagaren skall ha en personlig flytväst och flytvästen skall vara utrustad med:      

  • Grenband
  • Sprayhood
  • Säkerhetslina med säkerhetskarbin i båda ändar, 3 krokar
  • Reflexer
  • Visselpipa
  • Lampa
  • Ha deltagarens namn och båtens namn
  • Reservsats med patron

En teknisk utrustningsdetalj som deltagaren själv kan införskaffa är personlig sökutrustning. Det finns två olika personliga sändare, nämligen PLB som sänder via satellit och MOB som sänder via AIS/RADAR sändare. Denna typ av utrustning är inte ett krav men det är rekommenderat att ha. Annan utrustning som är bra att ha på sin flytväst är en kniv eller multiverktyg. En liten ficklampa och en pannlampa med rött ljus är också att föredra.

Vad är skeppskassa?

Alla deltagare ombord på båten lägger pengar i en skeppskassa. Den skall täcka utgifter för mat och hushållsartiklar. Skeppskassan ligger vanligtvis på ca 300 euro per person. Skepparna står utanför skeppskassan.

Innan du ska segla över Atlanten

Du som deltagare behöver till att börja med se över din seglingsgarderob. Du bör se över att funktionskläder och utrustning är i gott skick. En annan sak som du bör tänka på är att båtarna har begränsade kommunikationsmöjligheter. Du behöver således se till att informera nära och kära om att du inte kommer vara anträffbar under den tid det tar att segla.

Förberedande träffar

Innan avresa ner till Las Palmas så arrangerar vi förberedande träffar på More Sailings kontor i Göteborg. Träffarna är inte obligatoriska men vi rekommenderar dock att du deltar på dessa. Om du inte har möjlighet att delta fysiskt så kan du delta över länk.Under de förberedande träffarna får besättningen bland annat möjlighet att lära känna varandra samt att få hjälp med att beställa nödvändig utrustning. 

Pass

Du måste vara försedd med ett pass som har en giltighetstid på minst 6 månader ifrån hemresedatumet. 

Allergier eller personliga nedsättningar

Om du har några allergier eller fysiska hinder är det viktigt att det framkommer till övriga i besättningen Detta på grund av att alla ska veta hur de bör hjälpa till om det skulle uppstå en situation.

Värdehandlingar

För säkerhetsskull så rekommenderar vi att du tar kopior på pass, bankkort, flygbiljetter och andra viktiga papper. Det är alltid bra att ha en kopia på dessa dokument både i väskan såsom hemma i Sverige. 

Reseförsäkringar

Du behöver se över dina reseförsäkringar och säkerställa att du har ett fullvärdigt skydd. Det är även möjligt att teckna både reseförsäkring samt avbeställningsförsäkring via More Sailing.

På plats i Las Palmas

Förberedelserna i Las Palmas inleds med en invigningsceremoni. Endast deltagande båtar och besättningar är inbjudna. Invigningen avslutas sedan med en högtidlig flagghissning av alla landsflaggor som deltar.

Efter invigningen så börjar förberedelserna. Först ska båten färdigställas och stuvas, maten ska inhandlas, förberedas och lagas samt mycket mer. Besättningen kommer under veckan att segla tillsammans och träna olika manövrar inför själva seglingen. Under veckan  håller även World Cruising Club föreläsningar om olika ämnen. Några av dessa inkluderar väderförhållanden, segeltrim och sjukvård. Dessa brukar vara mycket uppskattade av besättningarna.

Föregående
Nästa

Kontakta oss idag ifall du vill veta mer

Kontakta Patrik Axhall
031 – 30 96 300
boka@strativ-support.com