Res.se skriver om ARC och More Sailing

FÖLJ MED PÅ SEGLATS ÖVER ATLANTEN

Nu har startskottet gått för årets största seglingstävling över Atlanten. Mer än 200 båtar lättar har lättat ankar från Gran Canaria för att segla till det karibiska öriket Saint Lucia och från en av dem kan ni följa livet ombord här på RES.se. I Fredrik Olsson och Mattias Edbergs blogg läser du allt om hur det egentligen är att ta sig över Atlanten i en segelbåt.

Årets upplaga Atlantic Rally for Cruises är nu i gång och i Atlant(b)loggen här på RES.se får du hela tiden senaste nytt från livet på havet. Vi ringde upp skepparen Fredrik Olsson före avfärden för att höra efter hur det stod till med båten More 55 och dess besättning:

– Jo då, det är bara fint. Vi ska alltså delta i en tävling som heter Atlantic Rally for Cruises med start i Las Palmas på Gran Canaria och målgång på Saint Lucia. Startskottet går den 22 november och dessförinnan ska vi färdigställa det sista med båten nere i Kroatien. Därifrån provseglar vi sedan genom Medelhavet och ut till Gran Canaria. Båten vi seglar med är helt nybyggd och vi kommer att ha med oss folk ombord som vill prova på att göra en annorlunda resa. Ett äventyr, helt enkelt.

Du var med i tävlingen i fjol också. Hur är det egentligen att segla över Atlanten och vad ska man tänka på?

– Det är svårt att ha någon egentlig uppfattning innan man har gjort det, men det gick ändå lite hand i hand med mina förväntningar. Det svåraste är att hitta den bästa vägen, men det är mycket annat som ska stämma också med vakter och vilka som ska vara på däck vid vilka tider. Mycket planering. Vissa i tävlingen seglar över med endast två personer, men då kommer man att bli väldigt utsliten. Jag tror att sex stycken är ett bra antal och väl där ute gäller det att vara ordentligt förberedd. Där och då kan du inte göra så mycket åt situationerna som uppstår, det gäller att ha skaffat sig både hängslen och livrem. Bunkra upp med mat och vatten och se till att ha goda kommunikationsmöjligheter så att man kan hålla koll på väder och vind.

Vad kommer man att få läsa om i bloggen?

– Det dagliga livet ombord och hur resan går. Personerna i besättningen har olika erfarenhet och alla ombord får ge sin syn på det hela och vara öppna med hur resan fungerar för dem.

HÄR hittar du bloggen. 

Från: http://res.se/artikel/folj-med-pa-seglats-over-atlanten