Atlantbloggen: Stora ballonger

24/10-15 Position: 43°3´37″N 16°11´7″Ö

Ytterligare paus i förberedelserna inför avfärd, denna gången testade vi spinnakern på en av More Charters Salona 44or! För mig var detta en helt ny upplevelse, detta gick inte att jämföra med en Albin Express lilla ballong!

Upp åkte grejerna och båten börja bokstavligt talat flyga fram i 15 knop! En blandning av skräck och förtjusning infann sig, man jagar alltid hastigheten men med hastighet kommer också stora krafter som lätt kan bli okontrollerbara. Man måste vara med till 100 % hela tiden, annars tappar spinnakern vinden. Gör den det så har du en besättning som får jobba som galningar för att fylla det 150 kvadratmeter stora seglet.

Fredrik undrar om jag vill ta rodret, ” Jag kan testa” säger jag. Ett öga på spinnakern, och ett öga på vågorna som rullar in bakom båten. Tricket är som Fredrik säger är att ”jaga” spinnakern med båten, går den åt babord så får man försiktigt ratta båten åt babord. Inte nog med detta så ska du försöka få båten att surfa på vågen för att få upp hastigheten riktigt högt. Parametrarna blir  för många och jag tappar vinden i spinnakern, det fladdrar otroligt obehagligt, börja jobba grabbar!

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)