Atlantbloggen: Safety first!

27/10 Position: 43°34´13″N 15°56´23″ Ö

Jag och Fredrik kontrollerade våra flytvästar inför avfärd idag. Shime, en av teknikerna i marinan, går förbi. ”Varför ska ni ha på er de där? Den förlänger bara lidandet” Jag kanske om man skulle ha på sig en blocksflytväst som Micke har krängt på sig i bilden nedanför men jag skulle ändå vilja säga att Shime är ute och cyklar och vill bevisa att flytvästar har ett och annat att bjuda på om man hamnar i sjön.

Moderna, bra flytvästar är ofta uppblåsbara för att inte vara i vägen när den inte används. På bilden nedan ser vi ett typiskt exempel på en sådan. Micke är mycket gladare seglare i en väst som inte tar så stor plats! Skulle Micke ha oturen att vara på väg över bord så har han först och främst en livlina som han har möjlighet att säkra sig fast i båten. Skulle han ändå ha oturen att hamna i vattnet så blåser västen upp sig till en stor gul kudde vid kontakt av vatten. På kudden sitter den klassiska visselpipan, en blinkande lampa och kappa som dras över huvudet för att inte drunkna av vågor.

Om det inte var nog med detta så har vi ett till par ess i rockärmen. På västen sätter vi två personliga sändare, en som kan sända nödanrop till båtar i närheten och en som sänder upp till satelliter som i sin tur skickar till land. Så skulle man flyta bort från båten så finns det stort hopp om att bli uppfiskad! Så Shime, jag tror att jag tar på mig min flytväst ändå!

Mathias

(foto av: Mathias Edberg)