Atlantbloggen: Messinasundet

6/11 Position: 38°22″21 N 15°36´51″Ö

Med en afrikansk åska i ryggen startar vi vår genomfart genom Messinasundet i skymningen, solen går ner snabbt och det är snart bara städernas ljus som ligger och glöder i horisonten. Sundet mellan det Italienska fastlandet och Sicilien är tungt trafikerat och vi får hålla ögonen öppna efter fartyg. Inte nog med att stora transportfartyg tar sig igenom så är det en stor ström av färjor, som för övrigt är starten på E45an, ständigt gåendes fram och tillbaka. De har till och med skapat en digital båtrondell i sjökortet precis där färjorna går. Bryter man mot reglerna i denna, det är precis samma regler som i en bilrondell, kan skepparen få ett tungt fängelsestraff.

De stora tankerfartygen vi seglar förbi ser ut som stora lysande parkeringsplatser som driver ut söder ut på öppet vatten. Vi kontrollerar skeppens position både okulärt, på radarn och kartan. Det är ett fantastiskt skådespel som vi får vara med om, äntligen kommer nattnavigeringen till användning! Jag lyssnar av läget på radions kanal 16 men Italienarna envisas med att sända information på sitt modersmål.

Vi tar oss helskinnade ut ur sundet, vakten var en av de mest spännande vi har fått uppleva hittills och våra 4 timmar susade förbi. Allting går så långsamt på havet men ändå så snabbt.

Mathias

(Foto av: Mathias Edberg)