Atlantbloggen: Kläder efter väder

26/10 Position: 43°34´13″N 15°56´23″ Ö

Kroppen är pissevåt i svett eller i vatten, två kända scenarion för en seglare. Antingen tar man på sig för mycket eller för lite. Jag tänkte visa hur man klär sig rejält om vi skulle få riktigt skitväder, utifrån och in.

För att kunna segla en båt längre sträckor i dåliga förhållanden så är det viktigt att att man håller sig varm. Grunden till att få behålla värmen är ett bra seglarställ, det yttersta lagret. Seglarstället består av en jacka och ett par byxor som har funktionen att skydda dig från kall vind samt från vatten. Vatten inpå kroppen kyler ner dig betydligt mycket snabbare än om du är torr. Jackan är lång ner till och har en justerbar huva för att hålla ute vatten, den ska också ha en hög krage för för vind. Byxorna går upp till bröstet och sitter med hängslen, också för att undvika vatten mot kroppen. Ett riktigt bra seglarställ är gjort i Gore-Tex så att det transporterar den fukt som du har närmast kroppen. Seglingsställ är oftast lite större och fungerar som ett skal så att du kan få plats med flera lager under för att bygga för värme. Undvik därför att köpa ett seglarställ med värmande foder i, låt istället ett underställ, och på riktigt kalla dagar, ett fleeceställ göra det jobbet!

Något som jag också kan rekommendera är ett par rejäla stövlar för att hålla fossingarna varma. En bra seglarstövel ska kunna transportera fukt från fötterna och ha en tjock sula med bra grepp mot däck.

Ett tips är också att fundera på vad för slags roll man kommer ha på båten. Ska du stå vi rodret än längre tid eller ska du skota segel? Det bestämmer hur många lager du ska ha under seglarstället. Du ska akta dig precis lika mycket från direkt  vatten som från att bli riktigt svettig!

Mathias

(Foto av: Bild 1 Fredrik Olsson, Bild 2 Mathias Edberg)